CINE SUNTEM

Cetatea Ineu

An:                         2020

Program:              Cultural

Locație:                 Ineu

Suprafață:            674 mp

Status:                  PTH

Cetatea orașului Ineu, localizată în județul Arad, reprezintă un exemplu veritabil de arhitectură medievală, cu importantă semnificație istorică și cu influențe romanice și neo-gotice, ce datează înca din secolul XIV. Procesul de restaurare și amenajare, atât al imaginii exterioare a cetății precum și a spațiilor interioare, propune conversia unor spații și redarea funcționalității lor prin amenajarea unor săli de expoziție și de lectură, cu scopul de a integra obiectivul în circuitul turistic și de a oferi posibilitatea găzduirii unor evenimente culturale menite să pună în evidență potențialul cultural variat pe care orașul Ineu îl are.

 

În acest sens, spațiile amenajate au avut ca scop evidențierea etapelor succesive de restaurare prin care  cetatea a trecut, și evidențierea elementelor arhitectonice care sunt în măsură să comunice felul în care aceste interventii și-au pus amprenta asupra clădirii. Astfel, s-a optat pentru punerea in valoare a componentelor constructive existente din caramidă aparentă, a arcelor de la nivelul ferestrelor si a grinzilor de beton ce au precedat operațiunile de renovare din anii 70.

 

Posibilitatea de a reda identitea spațiului, fără a periclita în vreun fel proporțiile ce conferă cetății unitatea și recunoașterea ca monument istoric, implică intervenții fine, în special la nivelul mobilării, cu schimbări de destinație ale încăperilor însă fără demolări sau reconfigurări interioare. Impactul preconizat se dorește a fi unul pozitiv, în care puținele elemente inovatoare (corpuri de iluminat, diverse piese de mobilier) își găsesc cu ușurință locul într-un cadru ce respiră un aer specific și care povestește cu fiecare  cărămidă istoria unui loc cu o însemnătate aparte.

Scroll to Top